Вітаємо, ГістьП`ятниця, 2024-03-29, 7:53 AM

Рік креативності & інновацій в Україні


Головна » 2009 » Червень » 16 » Дні Європи в Україні
Дні Європи в Україні
7:46 PM

Коли приходить травень, в Україні святкують «Дні Європи». Ще 2003 року ми перейняли цю традицію у європейців. Вона є чудовою нагодою для усіх українців підкреслити свою європейську індивідуальність. Не буде перебільшенням сказати, що вони відзначаються з великим захопленням та ентузіазмом. Приємно також бачити, що це святкування стає важливою частиною українських свят.

За рішенням Європейської Ради від 1985 року країнами Євросоюзу День Європи святкують 9 травня як день оголошення інтеграційного Плану Шумана. Саме він згуртував Європу у єдину силу в боротьбі проти насильства, заради миру, порозуміння та співпраці.

З захопленням згадуємо цьогорічні святкування, адже Євроклубу “LIFE” вдалося побачити, як святкують День Європи на Львівщині, Вінниччині та Тернопільщині. Було надзвичайно цікаво, адже як і попередні поїздки, ця не обійшлася без нових і цікавих знайомств, відвідин та прогулянок.

У рідному Самборі свято зустріли відкриттям 2-го міського форуму. До нього приєдналися всі школи міста. Згодом ми прийняли запрошення від Самбірського педагогічного коледжу, де представили шкільний Євроклуб на міжнародній конференції, чим вміло підбадьорили серйозних присутніх.

На Львівщині (м.Золочів) Євроклуб вчетверте представив свої досягнення, участь у різноманітних проектах, серед яких -  «Виклики для шкіл: школа майбутнього», адже саме завдяки йому ми мандрували Пн.Ірландією, Англією, Шотландією, Угорщиною.

У Вінницю ми прибули на запрошення директора школи-гімназії № 30, Тернового Олексія Андрійовича та Євроклубу «Разом» цієї ж школи. Тут учні провели два надзвичайно цікаві та незабутні дні, відзначаючи «Дні Європи» у школі та приднавшись до міських святкувань.

Цьогоріч у Тернополі та Кривому Розі представництво Європейської Комісії в Україні спільно з українськими міськими та обласними органами влади, а також багатьма волонтерами влаштувало урочистості до Дня Європи.

Тернопіль гостинно зустрів гостей із Самбора, а саме двох учнів, членів Євроклубу “LIFE” ЗОСШ№8, Тиховську Оксану, Шиманську Тетяну та опікуна Євроклубу, Гринкевич Тетяну Романівну. Ця нагода випала нам як одним із переможців конкурсу на кращий інноваційний проект в Україні. Сюди прибули й інші переможці з Чернівців, Хмельницького та Ковеля. За цей час ми потоваришували та співпрацюємо і сьогодні. У майбутньому плануємо створити спільний проект.

П’ять хвилин ходу від міського вокзалу, - і перед нами, у самому центрі, розкинулось європейське містечко. У палатках розміщувались представники різних європейських країн та організацій, євроклуби, школа європейських мов та куточок громадських дискусій.

Програма свята була по-справжньому особливою та цікавою. У куточках країн, із захопленням розповідали про ту чи іншу європейську державу, вручали цікаві брошурки та подарунки. У палатці Словаччини навіть співали народних пісень, демонстрували національні строї. Куточки ЄС, ОБСЄ та Ради Європи вабили найбільше. Тут проводили вікторини, присвячені темам Євросоюзу. Переможцям вручали мапи, прапорці, книжки, магніти, записники з символікою ЄС. У палатці громадських дискусій  обговорювали важливі питання Євроінтеграції та сприянні європейським стандартам в українському медійному середовищі. В центрі уваги та запитань людей були посли Німеччини, Словаччини, Швеції, Польщі, голова Представництва Єврокомісії в Україні. Вони висловлювали власні думки щодо України в Європі, влучно відповідали на питання слухачів, ознайомили нас із європейськими проектами, відкритими для широкого загалу охочих.

Святкування набуло нечуваних розмахів: люди охоче ділилися враженнями під музику відомих українських оркестрів, оперних співаків, хорів, танцювальних колективів.

Нажаль день добігав кінця. Ми вимушено прощалися з новими друзями, збирали речі та їхали додому. На прощання нам заспівали Русана та гурт «СКАЙ».

«До зустрічі наступного року», - вражені і задоволені подумки сказали собі ми.
 
Оксана Тиховська, Президент Євроклубу “LIFE”  ЗОСШ № 8 м.Самбора.
Категорія: Проект | Переглядів: 1451 | Додано: innovate | Рейтинг: 0.0/0 |
Загалом коментарів: 0
Only registered users can add comments.
[ Реєстрація | Увійти ]
Новини
Проект [64]
Новини проекту, анонси та релізи заходів
Євросоюз [13]
Європейський рік креативності та інновацій в ЄС
Креативність [3]
Набір інструментів для розвитку креативності
Євроклуби [41]
Новини від євроклубів-учасників проекту
Інновації [14]
Інноваційні люди, їх ідеї, проекти, моделі
Пошук
Опитування
В якій сфері найбільш потрібні інновації?
Всього відповідей: 294
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вхід
Календар новин
«  Червень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Сайти-друзі

Європейський рік креативності та інновацій в Україні запрошує проект ЄС "Підтримка мережі Євроклубів України".

Приєднайтись зараз


Спілкуйтесь про що хочете. Більше про громадські чати.