Вітаємо, ГістьП`ятниця, 2024-03-29, 12:33 PM

Рік креативності & інновацій в Україні


Головна » 2009 » Січень » 18 » Проект ЄС "Підтримка мережі Євроклубів України " організував в Дніпропетровську відкриття Європейського Року креативності та інновацій
Проект ЄС "Підтримка мережі Євроклубів України " організував в Дніпропетровську відкриття Європейського Року креативності та інновацій
2:47 PM
Європейські клуби з різних регіонів України стали першими, хто долучився до відзначення в Україні Європейського року креативності та інновацій – 2009. Відкриття Року відбулось в Дніпропетровській області в рамках проекту "Підтримка мережі Євроклубів України", який виконує Українська асоціація європейських студій за підтримки Представництва Європейської Комісії в Україні.
 
12 січня 2009 року представники головуючої в ЄС Чеської Республіки, Представництва Європейської Комісії в Україні та Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Української асоціації європейських студій а також Європейської Бізнес Асоціації відкрили Європейський рік креативності та інновацій в Україні. Подія стала першою в черзі заходів, спрямованих на підтримку і розвиток творчих ідей і хисту до інновацій серед активної української молоді-членів Європейських клубів, поширення європейських цінностей та зв’язків між Україною та ЄС.
 
Проект, в рамках якого пройшов захід, "Підтримка мережі Євроклубів України", спрямований на подальший розвиток спроможності та підтримку мережевих ініціатив молодіжних європейських клубів в Україні, а також залучення їх до загальноєвропейських ініціатив. Основна тема цьогорічного проекту пов’язана з проголошеним на 2009 рік Європейським роком креативності та інновацій (ЄРКІ). Відповідне рішення було ухвалено 20.11.2008 Радою ЄС та Європарламентом за пропозицією Єврокомісії. Офіційне відкриття ЄРКІ відбулося 7 січня в столиці Чеської Республіки, до якої з 1 січня 2009 року перейшло головування в ЄС. Учасники відкриття - провідні творчі особистості Європи, високопосадовці інституцій ЄС та країн-членів – зазначили, що саме підтримка креативності та інновацій є шляхом до подолання кризи й інших викликів сьогодення.
 
Радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Микола Ситник, який на правах господаря відкрив захід, відзначив високий інноваційний потенціал економіки області та творчі здібності мешканців, а також роль молоді у створенні передумов для поглиблення європейської інтеграції України.
 
Генеральний консул Чеської Республіки Антонін Мургаш, представляючи головуючу в ЄС Чехію, зазначив основні пріоритети головування, серед яких подальший розвиток Європейської політики сусідства в східному напрямку, зокрема, в рамках нещодавно прийнятої польсько-шведсько-чеської ініціативи "Східне Партнерство", в якій окрема увага приділяється Україні.
 
Радник з питань преси та інформації Представництва Європейської Комісії в Україні Станіслав Топольницький розповів про інформаційну діяльність Делегації, роль громадянського суспільства у розвитку європейської інтеграції, а також постійну підтримку, що Єврокомісія надає молодіжним європейським клубам.
 
Віце-президент Української асоціації європейських студій Сергій Загороднюк представив діяльність Асоціації, що об’єднує викладачів і дослідників європейської інтеграції, та закликав молодих фахівців залучатись до її проектів, зокрема, в рамках Європейського року креативності та інновацій.
 
Голова Правління Дніпропетровського філіалу Європейської Бізнес Асоціації Андрій Мудрієвський відзначив про стан європейських інвестицій в інноваційний розвиток області й нагадав про європейські підходи до соціально-відповідального бізнесу.
 
Після презентації проекту, яку зробив координатор проекту Сергій Штукарін (УЄАС), відбулось нагородження представників Євроклубів з областей України – переможців та призерів конкурсу на кращий варіант логотипу та слогану Європейського року креативності та інновацій в Україні, який проходив в рамках проекту.
 
На завершення заходу, свої презентації представили посадовці Дніпропетровської області та керівники провідних Євроклубів України.
 
Відзначення Року креативності та інновацій в Україні продовжилось для представників Євроклубів в рамках національній майстерні "Лідерство Євроклубів – Майстерня креативності та інновацій", що триватиме до 14 січня. На майстерні для найбільш активних Євроклуби з більшості областей України, засобами неформальної освіти створена можливість обмінятись досвідом творчого підходу до діяльності, засвоїти інноваційні методи роботи для успішного розвитку Євроклубів і посилення їх ролі в громадах.
 
Окрім майстерні, в межах цьогорічного проекту пройдуть регіональні тренінги та ярмарки креативності та інновацій. Головний захід – Національний молодіжний ярмарок креативності та інновацій – відбудеться під час святкування Дня Європи і об'єднає найбільш інноваційні ідеї Євроклубів та представить їх широкій громадськості. Для Євроклубів у межах проекту буде оголошений конкурс на кращі новаторські та творчі проекти, які мають вплинути на розвиток місцевих громад та поширити імідж Євроклубів, як осередків креативності та інновацій.
 
Більше інформації про проект можна отримати від керівника проекту Сергія Штукаріна (Українська асоціація європейських студій), телефон:  +38 (050) 917 26 11, е-пошта: euroclub.org.ua@gmail.com. За додатковою інформацією можна також звертатись до Станіслава Топольницького, радника з питань преси та інформації в Представництві Європейської Комісії в Україні, телефон:  +38 (044) 390-8010, е-пошта: delegation-ukraine-press@ec.europa.eu.

* * * * *

НОВИЙ ПОШТОВХ ДО ТВОРЧОСТІ ТА НОВАТОРСТВА В ЄВРОПІ: ОФІЦІЙНЕ ВІДКРИТТЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО РОКУ В ПРАЗІ

Чеське Головування в ЄС та Європейська Комісія у середу дали офіційний старт Європейському року креативності та інновацій 2009 під девізом "Уявляй. Створюй. Будь інноваційним."
 
Рік був відкритий на церемонії в Празі Президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу та чеським Прем’єр-міністром Міреком Тополанеком. Метою Року є розвивати творчі та інноваційні підходи в різних секторах людської діяльності і допомогти надати Європейському Союзу засоби, щоб зустріти майбутні виклики в глобалізованому світі.
 
Конференція, яка відзначила початок Року, була проведена в Празі в середу (7 січня 2009 року), її відвідали цілий ряд персоналій, включно з високими представниками країн-членів ЄС, Європейської Комісії, членами чеського Уряду, а також декілька Послів Року. Конференція відбувалась одночасно із зустріччю між Єврокомісією та чеським Урядом, після чого ввечері відбулась церемонія в Національному Театрі в Празі.

Європейський Рік розпочався на тлі поглиблення поточної економічної кризи і багато з доповідачів підкреслили, що надання поштовху до творчості та новаторства є частиною рішення. "Ми не знаємо, наскільки затяжною буде ця криза, або наскільки вона буде глибокою. Але коли вона закінчиться, саме ті, хто інвестував в креативність та інновації, будуть попереду всіх," – зазначив у своєму зверненні Ян Фігель, Єврокомісар з питань освіти, культури та молоді.

Вранці 7 січня перед Празькою конференцією пройшов круглий стіл, в якому взяли участь декілька Послів Року, під головуванням Еско Ахо (Esko Aho), заступника виконавчого президента компанії Nokia, екс-Прем’єр-міністра Фінляндії. Серед учасників були німецький винахідник пан Карлхайнц Бранденбург, французький дослідник Домінік Ланжевен, угорський творець Ерно Рубік та румунський режисер Раду Міхаилеану, разом з провідними бізнесменами, митцями та дизайнерами. Ці видатні особи прийняли ряд рекомендацій до урядів країн та інституцій ЄС, які були представлені паном Ахо на післяобідній конференції.

Серед учасників круглого столу був одностайний консенсус, що інвестування в освіту та навички, а також в творчу спроможність Європи повинно бути першочерговим пріоритетом інституцій ЄС та урядів країн. Як було зазначено в прийнятому документі, фундаментальною помилкою буде зменшити витрати на дослідження і розвиток нових технологій, та освіту в контексті поточної кризи. Згідно документу, креативність та інновації є засобами подолати виклики, що стоять перед Європою, включно з переходом до суспільства знань, демографічним викликом, глобалізацією та зміною клімату.

Рік задуманий як горизонтальний, всеохоплюючий проект, що включає багато сфер. Окрім освіти і науки, він залучає підприємництво, регіональні та дослідницькі політики, енергетику, транспорт, навколишнє середовище та інформаційне суспільство. Вже в перші дні 2009 року він викликав велику зацікавленість з боку країн-членів ЄС, компаній, творчих кіл та громадянського суспільства.

Джерело: create2009.europa.eu

Категорія: Проект | Переглядів: 1082 | Додано: innovate | Рейтинг: 0.0/0 |
Загалом коментарів: 0
Only registered users can add comments.
[ Реєстрація | Увійти ]
Новини
Проект [64]
Новини проекту, анонси та релізи заходів
Євросоюз [13]
Європейський рік креативності та інновацій в ЄС
Креативність [3]
Набір інструментів для розвитку креативності
Євроклуби [41]
Новини від євроклубів-учасників проекту
Інновації [14]
Інноваційні люди, їх ідеї, проекти, моделі
Пошук
Опитування
В якій сфері найбільш потрібні інновації?
Всього відповідей: 294
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вхід
Календар новин
«  Січень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Сайти-друзі

Європейський рік креативності та інновацій в Україні запрошує проект ЄС "Підтримка мережі Євроклубів України".

Приєднайтись зараз


Спілкуйтесь про що хочете. Більше про громадські чати.